środa, 11 września 2013

Spiżarniany tydzień


Robicie przetwory na zimę? My tak! To po pierwsze wspaniały sposób na symboliczne zamknięcie lata i przejście do jesieni, po drugie duża oszczędność, po trzecie wreszcie zdrowie i ekologia! (jeśli oczywiście nie kupujemy warzyw w supermarkecie) Jako szczęśliwe posiadaczki dzieci chwalimy sobie te rozwiązania. Przynajmniej wiemy, że dżem własnej roboty pozbawiony jest syropu glukozowo-fruktozowego...

Ale na temat. Przetwory trzeba gdzieś trzymać. Można oczywiście w piwnicy lub w garażu (jeśli ktoś dysponuje), można też w spiżarce, czyli chłodnym, zacienionym pomieszczeniu z dużą ilością półek i schowków. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nie każdy mieszka w domu czy w mieszkaniu o powierzchni 100 m2, dlatego zaproponowane przez nas rozwiązania można wykorzystać także w mniejszym lokum.

Gdzie?

W domu można urządzić spiżarnię pod schodami (1) - tak jest zarówno w moim, jak i w rodzinnym domu Pauliny - albo też przy kuchni w schowku za zamkniętymi drzwiami (2) utrzymanymi w design'ie szafek kuchennych. Natomiast w mieszkaniu sprawdzi się zabudowana szafa (3) - najlepiej wnękowa, bądź funkcjonalne i nowoczesne wysokie cargo (4) umieszczone w ciągu kuchennym, na przykład obok lodówki.
Jak? 

W osobnym pomieszczeniu z pewnością przyda się regał (1) lub po prostu półki - i to w dużej ilości. Konieczne jest, by jak najlepiej wykorzystać przestrzeń (jeśli są skosy czy uskoki, bardziej sprawdzą się półki wykonywane na zamówienie). Półki mogą być głębsze i płytsze, i mogą mieć różne odległości między sobą (na słoiki nie jest potrzebna tak duża przestrzeń, jak na kosze wiklinowe). W szafie płytkie półeczki (2) przydadzą się także po wewnętrznej stronie drzwi (można tam także zawiesić haczyki), natomiast w cargo, składającym się z szuflad, pożądane będą różnego rodzaju organizery i podziałki (3).
Co? 

Na pewno we wszystkich odmianach spiżarki egzamin zdadzą kosze czy pojemniki na owoce i warzywa, organizery na butelki, mniejsze półeczki na przyprawy, kosze na jednorazowe siatki, torby do sortowania odpadów, puszki lub plastikowe pojemniki na mąkę i kasze. Polecam także dodatkową zamrażarkę! I uwaga. Jeśli macie osobne pomieszczenie, nie pozwólcie, by trafiało tam to, co nie mieści się gdzie indziej, bo szybko spiżarka przestanie spełniać swoją funkcję, stając się po prostu zbieraniną różnych dziwnych - rzadko używanych - przedmiotów!
Na dzisiaj tyle. Zapraszamy tradycyjnie po szereg inspiracji na nasz profil facebookowy oraz do indywidualnego kontaktu!

autor: kasia


Brak komentarzy: